Hamid Aït Oumghar
06-20147079 |
hamid@burohebe.nl |
“Taal- en rekenniveau onder jongeren stemt somber”. Dat zegt de Onderwijsraad in het rapport Taal en rekenen in het vizier, dat onlangs is verschenen. Dit rapport is de zoveelste waarschuwing aan het adres van het onderwijs.
Afgelopen zaterdag was Coen Peppelenbos te gast bij het radioprogramma Taalstaat. Hij is docent Nederlandse literatuur aan de NHL Hogeschool en schrijver van het boek “Moeten we dit weten voor de toets?”. Coen ziet de ernstige verschraling van literatuuronderwijs met lede ogen aan en wijt dat de dominante positie van toetsen en rendementsdenken; het enkel denken in kwantiteit in plaats van kwaliteit.
Er is geen ontkennen meer aan: nu is het toch echt tijd om te erkennen dat wij literatuuronderwijs hebben verloochend. Sterker nog: we hebben in vredestijd literacide gepleegd; systematische vernietiging van de literaire cultuur in het onderwijs. Dit behoort tot de zwartste bladzijden van het Nederlands onderwijs. Deze conclusie zou elke literatuurliefhebber in een depressie brengen.
Literacide is een term uit het Engels en het betekent in goed Nederlands: The “murder” of a book or other literature. Het heeft, voor zover nagegaan, de Nederlandse bodem nog niet bereikt, maar past goed in een noodlottige samenloop van zwalkende (beleids)keuzes. De gevolgen van deze keuzes zijn vaak ongrijpbaar en hebben voor een veranderend onderwijslandschap gezorgd. Alle rapporten, aanbevelingen en adviezen door gerenommeerde instituten en vakwetenschappers tevergeefs.
Literatuur verdient onze liefde. Ze zeggen dat liefde blind maakt, maar in dit geval is de wereld blind. Niemand snapt hoe leuk, knap en intelligent literatuur is. De vertrouwdheid en geborgenheid die literatuur biedt, maar ook de spanning van het avontuur met het onbekende. Literatuur heeft onze liefde nodig: intens, passioneel en soms ruw. Literatuur vergroot de kennis van het leven en de wereld. Literatuur draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling en vorming. Zonder literatuur verliest het onderwijs een fundamentele dimensie.
Laat literatuur onze onvoorwaardelijke liefde in haar totaliteit zien.
Deel |