Praktijkgerichte programma’s
De adviseurs van Buro Hebe ondersteunen diverse scholen in de ontwikkeling van praktijkgerichte programma’s in het vmbo.
Pilot PGP
In 2020 zijn ongeveer 150 pilotscholen gestart met de pilot Praktijkgericht programma voor de gemengde (gl) en theoretische (tl) leerweg. In de pilot maken de scholen een vertaalslag van conceptexamenprogramma’s naar een onderwijsprogramma en toetsprogramma dat past bij hun leerlingen en delen ze hun ervaringen. Dat gebeurt in een cyclisch proces van ontwikkelen, testen en verbeteren. Op dit moment zijn er dertien praktijkgerichte programma’s in ontwikkeling. Daarvan is een aantal licentievrije programma’s (pilot loopt t/m schooljaar 2023–2024), en licentiegebonden programma’s (pilot loopt door t/m schooljaar 2024–2025)
Doel praktijkgerichte programma’s
Het doel van de praktijkgerichte programma’s is het optimaal voorbereiden van leerlingen op een doorstroom naar mbo (niveau 4) of de havo. Daarin maken leerlingen in de bovenbouw kennis met de wereld om hen heen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat leerlingen vanaf het derde leerjaar met echte opdrachten aan de slag gaan bij bedrijven in de regio. Daardoor krijgen leerlingen de mogelijkheid hun talenten, kwaliteiten en vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen en op basis van ervaringen gefundeerde keuzes te maken. In een praktijkgericht programma ontwikkelen gl- en tl-leerlingen algemene praktijkgerichte vaardigheden en, afhankelijk van het programma, specifieke vaardigheden.
Ondersteuning Buro Hebe
Buro Hebe biedt zowel inhoudelijk als procesmatige ondersteuning bij de ontwikkeling van deze programma’s binnen scholen. Zo informeren en inspireren we over de laatste ontwikkelingen, begeleiden we bij het maken van een heldere procesaanpak, faciliteren we middels praktische workshops en richten we ons ook op het aanleren van het werken middels een bepaalde resultaatgerichte cyclus.
Ontwikkelingen Nieuwe Leerweg
De Praktijkgerichte programma’s worden gezien als onderdeel van de Nieuwe Leerweg. De Nieuwe Leerweg is bedoeld om meer duidelijkheid te creëren in het vmbo. De Theoretische en de Gemende Leerweg bieden namelijk op dit moment een verschillend vakkenpakket, maar zijn van hetzelfde niveau. Bovendien is het vervolg verwarrend voor leerlingen. Want is er nu werkelijk een verschil? En wat kan je na een van deze leerwegen doen?
Aanvankelijk was het de bedoeling om binnen De Nieuwe Leerweg de gl en tl samen te voegen. In deze leerweg zou iedere leerling een praktijkgericht programma volgen. Onlangs heeft het ministerie van OCW het beleid hierop aangepast en besloten om de samenvoeging van gl en tl voorlopig uit te stellen en in het perspectief te plaatsen van een bredere discussie over de versterking van het beroepsonderwijs. In het voorjaar van 2023 komt de minister met een visiebrief, waarin hij zijn visie zal geven op de gemengde en theoretische leerweg.
Ben je benieuwd wat een praktijkgericht programma inhoudt en wat dat voor docenten en leerlingen betekent? In onderstaand filmpje gaan we daar verder op in!
Wil je meer weten over de implementatie van de Praktijkgerichte programma’s in jouw school?
Wij vertellen je graag meer.
Neem contact met ons op voor meer informatie.